Atı Alan Üsküdar’ı Geçti Hayatta insanların karşısına bazı fırsatlar çıkar. Bu durumda bazı insanlar hemen harekete geçerek durumu değerlendirirler. Ancak bazı insanlar bu fırsatı değerlendirmek yerine durumu değerlendirirler, düşünürler ve fırsatı kaçırırlar. Bu durum ise Atı alan Üsküdar’ı geçti atasözü ile ifade edilir. Bu atasözünün anlamı ise önünüze gelen fırsatların…
Aba Vakti Aba, Yaba Vakti Yaban Alan Yanılmaz Atasözünün Anlamı

ABA VAKTİ ABA, YABA VAKTİ YABA ALAN YANILMAZ ATASÖZÜ ANLAMI
İhtiyaçların zamanı geldiğinde alınması, zamanı gelmeden alınıp gereksiz masraf yapılmaması durumunda pişman olunmayacağı anlamını taşımaktadır. Atasözüne göre; ihtiyacımızın zamanı gelmeden alım yaparsak erken masraf yapılmış olunur ve sıkıntı yaşarız. Sıkıntı yaşamamak için ihtiyaçlar zamanında karşılanmalıdır.
ABA VAKTİ ABA YABA VAKTİ YABA HİKAYESİ VE ÖRNEKLERİ
Atasözüne örnek vermek gerekirse; kış aylarında kazak, bot gibi kışın kullanacağımız kıyafetleri alıp, yaz aylarında elbise, tişört gibi yazlık parçaları alırsak ihtiyaçlarımızı zamanında almış oluruz. Elbette kış ürünleri yazın, yaz ürünleri ise kışın daha uygun fiyatlıdır. Ancak gelirin kısıtlı olması durumunda zamanından önce almak yalnızca sıkıntı yaşamaya sebep olacaktır.
Bir başka örnekle okul zamanı yaklaştığında okul alışverişi yapılır. Okulda lazım olabilecek defter, kalem, kitap gibi ihtiyaçlar karşılanır. Bu ihtiyaçların hepsinin kullanılmasına yakın olan okul zamanında alınması daha mantıklıdır. Çünkü kısıtlı bütçeyle hareket eden aileler çok iyi bilir ki her ayın kendi özelinde masrafı bulunmaktadır. İhtiyaçları zamanında karşılamak döngünün sağlanması için en önemli husustur.
Mesela yıl içinde karşılanması gereken birçok kalem masraf bulunmaktadır. Dini bayramlarda eve bayram alışverişleri yapılmakta, doğum günü ve özel günlerde hediye alınmakta, okul zamanları okul ihtiyaçları karşılanmakta, yaz ve kış mevsimleri için ayrıca kıyafet alınmaktadır. Bütün bunlar ayrı ayrı masraftır ve planlamanın doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Planlama doğru şekilde yapılmaz ve harcamalar zamansız yapılırsa ilerleyen süreçte sıkıntı yaşanacaktır. İlerleyen zamanda ihtiyacınız olan bir şeyi karşılayamamanız olarak geri dönüt alacaksınız. Bu nedenle atalarımızın da söylediği gibi aba vakti aba, yaba vakti yaba alan yanılmaz.