Attan İndi Eşeğe Bindi Bazı kişiler oldukça gururlu insanlardır. Bu nedenle de gururları sebebiyle taviz vermezler ve ellerindekinden olarak daha kötü duruma düşebilir. Attan indi eşeğe bindi atasözü ise tam olarak bu durum için söylenmiş bir atasözüdür. Ayrıca bu atasözü elindekilerinin kıymetini bilip kibrinden kaybedip daha sonra daha aşağı seviyede…
Gelin Bindi Deveye Gör Kısmeti Nereye Atasözü Nedir?

İçindekiler
Gelin Bindi Deveye Gör Kısmeti Nereye Atasözü Kısaca Anlamı
Eskiden kızlar gelin olurken dâmâdın evine gelin arabası yerine deve ile götürüldüğü için toplumda böyle bir söz meşhur olmuş; atasözlerimiz arasında bugüne kadar ulaşmıştır.
Atasözünde verilmek istenen mesaj; her şeyin önünde sonudna olacağına vardığı, insanın nasîbinde ne varsa onu yaşadığıdır.
Gelin Bindi Deveye Gör Kısmeti Nereye Atasözü Anlamı
Gelin evinden alınır ve deveye bindirilir. Ancak kocasının evine doğru yol alırken başına bir şey gelebilir. Vefât edebilir, gelini birisi kaçırabilir. Deveye bir şey olabilir.
Uzun lafın kısası; gelinin o eve sağ-sâlim ulaşacağı meçhuldür. ‘Gelin’ üzerinden anlatılan bu örnek her şey için düşünülebilir. İnsan bir işe başlar ancak sonunu getirebilecek mi; orası belli değildir.
Onun için din büyükleri, ‘hüküm netîceye göre verilir.’ buyurmuşlardır. İnsan bütün ömrü boyunca Hristiyan olarak yaşayıp ömrünün son günlerinde Müslüman olabilir. Yahut hayatını din yolunda geçirmesine rağmen sonra Hristiyan olan da vardır.
Bir şeyin sonunu görmeden o iş hakkında kesin yargıya varılmamalıdır. Kimi zaman insan iyi bir üniversiteye başlar fakat mezun olamadan hayatını kaybeder.
Bunun gibi, her iş tersine dönebilir. Yahut en kötü şeyler bir gün umulmadık bir şekilde başarıya, mutluluğa dönüşebilir.
Gelin ata binmiş, yâ nasip demiş.’ sözünü de hatırlamak yerinde olacaktır. Bundandır ki ‘îtibâr sonadır.’
İşin nasıl sonuçlandığına tanık etmeden hemen refâha kapılmamalı veya ümitsizliğe düşmemelidir. İnsan beklemediği bir anda tepetaklak da olabilir; ‘gün doğmadan neler doğar’ dedikleri üzere, hiç aklında yokken başına tâlih kuşu da konabilir.