ATASÖZÜ TUTMAYAN, ULUYA ULUYA KALIR ATASÖZÜNÜN ANLAMI Ata, büyüklerimizi tasvir etmek için kullanılan bir sözdür. Büyük sözü dinlenilmelidir. Çünkü büyüklerin bizden daha fazla yaşamışlıkları vardır ve bizim geçtiğimiz yoldan yıllar önce geçmişlerdir. Hayat tecrübelerinden faydalanmamız gerekir. Ancak büyüklerimizin sözünü dinlemez, nasihatlerine kulak vermezsek üzücü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Büyüklerimiz karanlık yollarımıza ışık…
Saç Sefadan, Tırnak Cefadan Uzar Atasözü Kısaca Anlamı

İçindekiler
Saç Sefadan, Tırnak Cefadan Uzar Atasözü Kısaca Anlamı
Halk arasında saç uzunluğunun mutlulukla, tırnak uzunluğunun dert ve tasayla ilişkili olduğu düşünülür. Bilimsel yönünü bir tarafa bırakırsak bunun, asırlardır yaygın bir inanç olduğu bilinir.
Saç Sefadan, Tırnak Cefadan Uzar Atasözü Anlamı
Bir kimsenin saçı uzunsa muhtemelen huzurlu bir hayatı vardır. Bilindiği gibi stres, saç dökülmesine de yol açar ve saçların uzama hızını olumsuz etkiler.
İşte saçın hızlı uzaması toplumda gamsız olmak şeklinde yorumlanır. Refah içerisindeki insanlar kendilerine iyi bakarlar. Bu saç görünümüne de yansır.
Tam aksine; sıkıntı içinde yaşayan insanlar sorunlarıyla uğraşmaktan kişisel bakımını bile ihmal edecek duruma gelebilirler. ‘Atasözünün; Tırnak cefâdan uzar.’ kısmı buna işaret etmektedir.
Bazı insanlar ‘başımı kaşıyacak vaktim yok’ der ve işlerinin çokluğundan yakınır. Bu durumda temizliğine, kılık-kıyafetine yeterince özen gösteremeyebilir. Kimi de hastalığından veya farklı bir probleminden dolayı kendine karşı yerine getirmesi gereken bu görevi zamanında ve gerektiği gibi îfâ edemeyebilir.
İnsanın kimi zaman öyle meşgaleleri olur ki; tırnağını kesmeyi bile unutur. Yani bu atasözünün altında mecâzî bir anlam aramaya gerek yoktur. Hâli iyi, keyfi yereinde olanların saçına-sakalına dikkat edeceği, hem bedensel hem de ruhsal sağlığına özen göstereceği mâlumdur.
Tabii ki tırnağı veya saçı uzun birini gördüğümüzde buna bakarak onun hayatıyla ilgili tahminlerde bulunmamız doğru olmaz. Ancak bu atasözünün gerçeklik payı da vardır.