Canı Yanan Eşek Atı Geçer Atasözünün Anlamı Bir konuda canı yanan bir insan bir daha aynı duruma düşmemek için daha çok çabalar ve çalışır. Acıyı tatmış kimse ondan beklenmeyecek şekilde büyük işler başarabilir. İnsanlara hayatta en büyük tecrübeler acılardan gelir. Acıyı yaşayan biri hayata karşı daha güçlü olur ve eskiden…
Sopayı Yiyen Eşek, Atı Geçer Atasözü Kısaca Anlamı

İçindekiler
Sopayı Yiyen Eşek, Atı Geçer Atasözü Kısaca Anlamı
Bir insan kötü bir olay yaşar da bu ona ders olur. Artık akıllanır ve başına aynı şeyin tekrar gelmemesi amacıyla elinden gelen gayreti gösterir. Olumsuz tecrübesi kendine ders olur. Benzer hataları tekrar etmemek için devamlı teyakkuz hâlinde bulunur.
Sopayı Yiyen Eşek, Atı Geçer Atasözü Anlamı
Atalarımız benzer bir sözde, ‘sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer.’ demişlerdir. Meydana gelen felâketler bize ibret olmalıdır. Olaylara bu açıdan bakabilen insanlar sıkıntıları fırsata dönüştürür. Musîbetler onları kamçılar. Bir yanlış yapsalar ‘keşke böyle yapmasaydım’ diye dövünmek veya ‘falancanın yüzünden böyle oldu’ diye başkasını suçlamak yerine, onu bir deneyim olarak görürler.
Benzer durumlarda hemen önceki yaptıklarını hatırlayarak daha temkinli davranırlar. Çünkü o yollardan geçmişlerdir; artık nerede ne ile karşılaşacaklarını biliyorlardır ve gardını almışlardır.
İşte böyleleri en imkânsız gibi görünen şeylere bile muvaffak olur. Zîrâ hırslanmışlar ve azmetmişlerdir. ‘Azmin elinden bir şey kurtulmaz.’ diyenler ne kadar da haklıdır.
İşte bardağa dolu tarafından bakmayı bilen insanlar kötü olayları lehine çevirir. Hiçbir zaman pes etmezler. Örneğin bir öğrenci dersten kaldığı zaman başarmaya karar verip düzenli bir şekilde çalışırsa herkesi geçerek okul birincisi bile olabilir.
İnternetten alışveriş yapıp da beklediği ürün yerine başka bir şey ile karşılaşan kişi artık her siteye güvenmemeyi, bir şey alırken daha dikkatli olmayı öğrenir.