Mart Ayı, Dert Ayı Atasözü Anlamı Bulunduğumuz coğrafya itibarıyla Mart ayı, kış aylarının keskin soğuklarının artık yavaş yavaş bittiği, yerini daha ılık bahar havalarına bırakmaya başladığı bir dönemdir. Bu nedenle sık sık hava değişiklikleri ve keskin sıcaklık değişiklikleri yaşanmaktadır. Kış için yapılan yiyecek, içecek ve yakacak gibi hazırlıkların da artık…
Aç Ayı Oynamaz Atasözü

AÇ AYI OYNAMAZ ATASÖZÜ ANLAMI
Atasözünün ana fikri kendilerinden bir şey beklediğimiz kişilerin beklemediklerimizi veya fazlasını istiyorsak, ihtiyaçlarını karşılamalıyız.
İnsan olsun, hayvan olsun fark etmez bize yararı dokunanları, kazan sağlayanları korumalıyız. İstek ve arzularımızı eksiksiz yapmaları için onlardan hiçbir şeyi esirgememeliyiz. Her şeyden önce fiziki ihtiyaçlarını (yeme, içme, su vs.) karşılamalıyız. Bunların başında da yemek ihtiyaçları geliyor. Yemek ihtiyacı olan bir kişi veya hayvan olsun verimli bir şekilde görevlerini yerine getirmeleri beklenemez.
AÇ AYI OYNAMAZ ATASÖZÜ KISACA ANLAMI
Çalışmasından, emeğinden kazanç sağladığınız veya diğer ihtiyaçlarınızı gideren hayvan ya da insanı doyurmalı, ona iyi bakmalısınız ki çalışmasını ve verimliliğini sürdürebilsin.
AÇ AYI OYNAMAZ ATASÖZÜ HİKAYESİ
Yaşlı bir adam bir gün ormanda odun keserken küçücük bir yavru ayı bulmuş. Besler büyütür ve evcilleştirirsem belki satarım diye, sarıp sarmalamış ve alıp evine götürmüş. Hanımı biraz kızsa da çocukları çok sevinmiş, neşeyle yedirip içirip yavru ayıyı birlikte büyütmüşler. Ayı büyüyünce çocuklara pençe atmaya, koltukları parçalamaya ve etrafa zarar vermeye başlamış. Adamcağız da mecburen ayıcılara satmak için pazarın yolunu tutmuş. Ayıcılar, tırnağına, dişine, kürküne, kulağına bakıp oynar mı bu diye sormuşlar adama. Adamcağız da oynayıp oynamayacağını bilmiyor, ama bir yandanda satması da lazım. Adamın ağzından şu kelimeler dökülmüş:Karnı şuan aç, onun için oynamıyor, karnı doyarsa oynar herhalde der. Aç ayı oynamaz atasözünün hikayesi de buradan geliyor.