Atasözleri Sözlüğü

Akıl Yiğide Sermayedir Atasözünün Anlamı

24.07.2021
247
Akıl Yiğide Sermayedir Atasözünün Anlamı

Akıl Yiğide Sermayedir Atasözünün Anlamı

Akıl yiğide sermayedir atasözünün anlamına bakacak olursak yiğit diyerekten sıkı yerinde güçlü bir bireyi söylemektedir. Fiziği iyi olan ama aklı başında olmayan insanlar hayatta bir yere gelemez. O yüzden işte akıl yiğide sermayedir atasözümüz vardır. Başarılı olmak için öncelikle gerekli olan şeyin akıl olduğuna vurgu yapan atasözümüz tam yerinde söylenmiştir.

Başarı ve zeka her zaman doğru orantılı ilerler. Güzel veya yakışıklı olsanız da aklınız mutlaka olmalıdır. Mantıklı ve akıllıca adımlar atmalısınız. Bir işte çalışıyorsunuz fakat yıllardır aynı pozisyondasınız ve artık gençliğiniz bitmiştir. Gençken akıllı olmak, zekice fırsatları değerlendirmek ve kullanmak anlamına gelen akıl yiğide sermayedir atasözünün anlamı tam olarak bu şekilde ifade edilebilir.

Akıl Yiğide Sermayedir Atasözü ile İlgili Hikaye

Akıl yiğide sermayedir atasözü ile ilgili hikaye kısaca şöyledir:

Yıllarca şehir hayatının tozunu dumanını yutmuş Ahmet öyle yorulmuş haldeydi ki hızlıca çay dağıttığı ocağın başındaki tabureye oturdu. Bir çayda kendisi içecekti eğer sipariş gelmeseydi. Ama olmuyordu işte Ahmet her siparişi elinde iki üç bardak ile götürüyordu. Çok çalışkandı fakat biraz akılsızdı. Halbuki alıverse eline tepsiyi koyuverse on bardak çayı içine rahat edecekti.

Yaşlı babası vefat etmeden önce söyledi ona “Akıl yiğide sermayedir” evlat diye. Ahmet bu sözü günlerce düşünmesine rağmen bulamamıştı ne demek istediğini. Ahmet akıl yiğide sermayedir atasözünün anlamını düşünürken beş yıl geçirmişti. Bu beş yılda babasından kalan tüm parayı bitirmişti. O gün cebinde kalan son on liraya bakarken anladı atasözünün anlamını. Kendine söz verdi, artık kazandığı parasını daha akıllıca kullanacaktı.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.