Atasözleri Sözlüğü

Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker Atasözünün Anlamı

26.07.2021
293
Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker Atasözünün Anlamı

Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker Atasözünün Anlamı

Akılsız başın cezasını ayaklar çeker atasözünün anlamı şöyle ifade edilebilir. İnsan ne yaparsa kendine yapar, zorluklar çıkarır. İşleri karıştırır. İşte o zamanda bütün yükü, ağrıyı, sızıyı ayaklarımız çeker. Yeterli düşünmeden, hızlıca verdiğimiz kararların kötüye gitmesi sonucu yaşadığımız zorluğun ceremesini de ayaklar çeker. Sağdan sola koşturmamıza sebep olan bu düşüncesizlik yetmez gibi işe baştan başlamamıza dahi sebep olabilir.

Yola çıkacak olduğunuzda unuttuğunuz bilet için geri dönmeniz bu atasözüne uyar. Bir yere giderken kısa yoldan gitmek varken uzunca yolu seçen bireyde bu atasözüne uygundur.

Akılsız başın cezasını ayaklar çeker atasözünün anlamı olarak diğer ifadeler ise şöyledir: Bir işte üst konumların yaptıkları hatayı altta çalışanlar çeker. Mesela bir firma patronunun almış olduğu yanlış bir karar ile gerileme yaşarsa bunu düzeltmek yine alt çalışanlara kalacaktır. Daha fazla efor ile çok çalışarak çözmek isteyeceklerdir.

Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker Atasözünün Kısaca Anlamı

Akılsız başın cezasını ayaklar çeker atasözünün kısaca anlamı 2 şekilde söylenir.

  • Zamanında düşünmeden, plan yapılmadan kalkışılan işler beklenmedik kötü sonuçlar getirebilir. Akılsızca yapılan bu plansızlık işe baştan başlamanız sebep olabilir. Bu tip durumlarda söylenir.
  • İlk anlamını göz önünde bulundurursak, patronların yaptıkları yanlışlar sonucu bu cezayı çoğu zaman alt çalışanlar çekmektedir. Bu zahmete giren çalışanlar ayak olarak düşünülürse, başta yöneticiler olmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.