Altın Kılıç Demir Kapıyı Açar Atasözünün Anlamı Toplumda yaşayan tüm insanlar makamları meslekleri maddi durumları ve statüleri fark etmeksizin sürekli bir etkileşim içerisindedir. Altın kılıç demir kapıyı açar atasözü genel olarak kişinin makamı rütbesi ve zenginliği ne kadar yüksek olursa olsun kendisinden daha aşağıdaki insanların yardımına muhtaç olabilir anlamı içerir.…
Altın Anahtar Her Kapıyı Açar Atasözünün Anlamı

Altın Anahtar Her Kapıyı Açar Atasözünün Anlamı
Altın anahtar her kapıyı açar atasözünden çıkaracak anlam öncelikle maddi olarak düşünülmemelidir. Çünkü para her zaman insanın her derdine deva olmuyor. Buradaki altın anahtarı daha mecazi anlamda düşünmek gerekiyor. Örneğin iyi bir meslek insanın önünde her zaman bir gelir kapısıdır şeklinde düşünülebilir. Marifeti ve becerisi olan insanlar hedeflerini geçirmekte zorlamazlar. Bu nedenle insanın kendisini donatması önemli bir konudur.
Atasözlerimizin genel ruhuna bakıldığında kastedilen şeyin maddi anlamda daha ziyade manevi anlamda içerdiğini görmek mümkün. Bu nedenle altın anahtar her kapıyı açar atasözünden zeka, meslek, kabiliyet, yetenekler gibi anlamlar çıkarılmalıdır.
Altın Anahtar Her Kapıyı Açar Atasözünün Kısaca Anlamı
Dünyada her şeyi para ile satın alacağını düşünen insanlar yanılır. Çünkü maddi zenginlik bazen insanın sıkıntılarını çözmeye yetmiyor. Fakat altın anahtar her kapıyı açar atasözünde bahsedilen altın anahtardan kastedilen şey zeka, bilgi, beceri ya da meslek olarak düşünüldüğünde atasözü daha anlamlı bir hal alıyor. İnsanın elinde bulundurduğu servetin yarın için garantisi yok. Fakat insanın sahip olduğu mesleğin, zekâsının ya da kabiliyetinin sürekliliği var. Bu nedenle insanlar yetenekleri doğrultusunda hedeflerini mutlaka ulaşabilirler. Altın anahtar her kapıyı açar atasözünden böyle bir anlam çıkarmak daha doğru olacaktır. Bu anlama gelen başka atasözleri incelendiğinde kastettiğimiz anlamın ortaya çıktığı görülecektir. Bana balık vereceğine balık tutmayı öğret sözünde ya da elden gelen öğün olmaz oda zamanında gelmez sözünde görüleceği gibi…