Baskın Basanındır Atasözü Anlamı Baskın basanındır, atasözünde anlatılmak istenen insan her zaman düşmanlarına karşı teyakkuzda olmalıdır. Sürekli açık kollayan, ilk hamleyi yapan ve hücum eden mutlaka kazanır. Herhangi bir mücadele anında sürekli gözümüz açık olmalıdır. Her an her yerden tehlike gelebilir mantığı ile saldırıya hazır bir şekilde bulunulmalıdır. Hazırlıklı olan,…
Ağaç Yaşken Eğilir Atasözü Anlamı

İçindekiler
Ağaç Yaşken Eğilir Atasözü Anlamı
Bu atasözünde ağaç küçük bir çocuğu temsil eder. Yani henüz çocukken eğitim vermenin daha kolay olduğunu anlatır. Bir yetişkine eğitim vermek daha zordur. Ama çocukların algıları daha olduğu için öğretileni daha çabuk kavrarlar. İstenilen her bilgiyi, yeteneği çocuklarda şekillendirmek oldukça mümkündür.
Bu aynı zaman da terbiye yani davranış eğitimi için de geçerlidir. Bir çocuğa verilen ahlak karaktere oturur. Ama bir yetişkine ahlak dersi verildiğinde karakter çok önceden şekillendiği için bir verim alınmaz. Çocukken iyi yetiştirilen bir insan ilerde olgunlaşıp yetişkin bir birey olduğunda her zaman özünü bilecek ve kendini aramayacaktır. Bu konuda sorumluluk önce anne-baba yani ebeveyndedir. Daha sonra okuldaki öğretmenlerindedir.
Ağaç Yaşken Eğilir Atasözü ile İlgili Öğütler
Günümüzde kişiler, ailesinde olan küçükleri geleceğe hazırlarken sadece dünya menfaatleri konusunda uyarmamalıdır. Ayrıca terbiye, edep, ahlak ve faziletli bir insan olma yolunda da eğitimler vererek ruhsal yanını da şekillendirmelidir. Aksi takdirde yaşlılık geldiğinde, birer yetişkin olan çocuklar büyükleri hoş görmeyip, hürmet etmeyip yalnız bırakabilirler. Çünkü büyüdükçe sadece kendilerini önemseyen içi boş insanlara dönüşürler. Bu yüzden ağaç yaşken eğilir atasözü bunu en iyi açıklayan cümledir. Bu yüzden çocuklara iyi edep, güzel ahlak, terbiye vererek yetişkin oldukları gelecekte faydalı bir birey olması sağlanmalıdır.