Atasözleri Sözlüğü

Fakirlik Ayıp Değil Tembellik Ayıptır Atasözünün Anlamı

19.11.2021
144
Fakirlik Ayıp Değil Tembellik Ayıptır Atasözünün Anlamı

Fakirlik Ayıp Değil Tembellik Ayıptır Atasözünün Anlamı

Fakir bir ailede dünyaya gelmekten, çok çalıştığı halde yeterli miktarda para kazanamamaktan utanılmamalıdır. Utanılması gereken tembellik yüzünden fakir kalmak ya da çalışmamaktır.

Fakirlik Ayıp Değil Tembellik Ayıptır Atasözü ile İlgili Hikaye

Bir derviş ormanda dolaşırken ayakları olmayan bir tilkiye rastlar, şaşkınlıkla gözlemlemeye başlar. “Zavallı hayvan nasıl yaşamını sürdürebilir, karnını nasıl doyurur?” diye düşünür.

Beklerken aslanın ağzındaki avla kendisine yaklaştığını görür. Aslan avının bir kısmını yedi, kalanını bırakıp gitti. Tilki ava doğru süründü ve karnını yarım avla doyurdu.

Derviş kendi kendine, “Zavallının yemeğini ayağına gönderen Allah, benimkini neden göndermesin?” diyerek, çalışmasına gerek kalmadığını düşündü. Uzunca bir süre rızkının ayağına gelmesini bekledi. Gelen giden olmadı.

Günler su gibi gitti. Derviş çok kilo verdi, bir deri bir kemik aldı. Güçsüz ve bitkin bir halde otururken nereden geldiğini bilemediği bir ses duydu: “Ey tembel derviş!” dedi ses. “Ayaksız bir tilkiye özenip neden tembel tembel oturuyorsun? Kalk, çalış! Aslan gibi avını kendin avla. Başkasından kalanlara tamah etme. Sana yakışan başkalarından geriye kalanları yemek değil, başkalarının doymasına yardım etmen. Aslan kadar güçlü olan biri başkasından yiyecek bekler mi? Haydi kalk ve çalışmaya başla! Çalış ve rızkını kendin kazan. Hemen kendi karnını doyur hem de ihtiyaç sahiplerine yardım et.”

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.