Bekar Gözü Kör Gözü Atasözünün Anlamı Bir kişi aşık olduğunda karşısındakinin her zaman iyi yanlarını görür ve bazen bu durum aslında hoşuna gitmeyecek olan huyları göz ardı etmesini sağlar. İleriki yaşantımızda mutsuz olmamak ve doğru insanla birlikte olduğumuzdan emin olmak için kendimizi mantıklı davranmaya da telkin etmemiz gerekir. Evlenmek isteyen…
Abdalın Karnı Doyunca Gözü Pabucundadır Atasözü Anlamı

İçindekiler
Abdalın Karnı Doyunca Gözü Pabucundadır Atasözü Kısaca Anlamı
Yalnızca kendi menfaatini düşünen insanlar, işleri bittikten sonra arkadaşlığı bırakır. Böyle çıkarcı kimselerle arkadaş olunmamalı, onlarla ortak bir şey yapılmamalıdır.
Abdalın karnı doyunca gözü pabucundadır Atasözü Anlamı
Abdal; dilenci, gezgin gibi anlamlara gelir. Tasavvufta büyük mertebelere erişen bazı zâtlara da ‘abdal’ denilir. Ayrıca Safevîler zamanında İran’da yaşayan bir Türk oymağı da böyle isimlendirilmiştir.
Bu atasözümüzde anlatılmak istenen şey ise; kendinden başkasını düşünmeyen insanların hep menfaate dayalı olarak arkadaşlık kurduğudur. Böyleleri, istediklerini alınca bir daha o kişiyi ne arayıp sorarlar, ne de hatırlarlar.
Nasıl ki seyahat eden kişi mola verip bir yerde konaklıyor ve çok geçmeden oradan ayrılarak yoluna devam ediyorsa; o insanlar da işi bitti mi arkasına bile bakmadan çekip gider.
İşte bu gibi menfaatperest insanlarla güvene dayalı, uzun süreli bir ilişki kurmak mümkün olmaz. Onlar –deyim yerindeyse- köprüyü geçene kadar elinizi tutar, köprüden geçtikten sonra sizi yarı yolda bırakıp kaçarlar. Kendi istedikleri yerine geldi mi? Onlar için yalnızca bu mühimdir, gerisi hiç önemli değildir.
Bu atasözümüzde işaret edilen bencil insanlardan uzak durulmalı, onlara itimat edilmemelidir. ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.’ mantığını benimseyen bu insanlar; yapılan iyiliklerin değerini bilmez, onlara teşekkür etmez ve iyilikle karşılık vermez. Bunun da ne büyük bir ahlâkî zaafiyet olduğu açıktır.