Atasözleri Sözlüğü

Aç Doymam Tok Acıkmam Sanır Atasözünün Anlamı

14.07.2021
133
Aç Doymam Tok Acıkmam Sanır Atasözünün Anlamı

Aç Doymam, Tok Acıkmam Sanır Atasözünün Anlamı

Kendisinden geçip çok acıkmış olan bir insan önüne, sofraya ne kadar yiyecek konulursa konulsun doymayacağını sanır. Tok olan insan ise hiçbir zaman acıkmayacağını düşünür. Diğer bir bakış açısıyla olaya bakacak olursak, yoksul insanlar ne kadar çok para kazanırlarsa kazansınlar her zaman yoksul olacaklarını zannederler. Bu yüzden hep açgözlülük edip daha da çok kazanmaya bakarlar. Zengin, varlıklı olan aileler ise paraları ne kadar çok eksilse bile zamanla fakir olduklarının farkına varamazlar. Hâlâ çok malı varmış gibi har vurup harman savurmaya devam ederler.

Aç doymam, tok acıkmam sanır atasözü bizlere elimizdeki imkânların ne denli çabuk geçebileceğini gösterir. Burada anlatılmak istenen diğer bir şey ise insanların süregelen hayat yaşantılarına çok çabuk alışmaları ve bundan sonra hayatlarının tamamını bu şekilde ilerletecekleri düşüncesidir.

İnsanlar bazen yaşantılarında büyük dönüm noktalarına rastgelirler. Bu dönüm noktalarının hep devam edeceğini, hiç bitmeyeceğini zannederler. Sürekli ayak uydurmaya çalışıp güzel bir yaşantı sürseler bile bugün olan bitenle yarının aynı şekilde olacağı kesin değildir.

Aç Doymam, Tok Acıkmam Sanır Atasözünün Kısaca Anlamı

Aç olan insan önüne konulan yemeğin kendisine yetmeyeceğini daha çok isteyeceğini zanneder lakin biraz yese bile doyduğunu fark eder. Tok olan insan ise her zaman tok olacağını zanneder ama biraz sonra acıkmayacağı kesin değildir. Bu cümleleri günlük yaşantımızla da ilişkilendirebiliriz. Buna örnek olarak yoksul ve zengin insanı ele alabiliriz. Yoksul insan iş hayatında çalıştıkça daha çok çalışmaya bakar. Zengin insan ise sürekli zengin olacağını düşünür.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.