ATASÖZÜ TUTMAYAN, ULUYA ULUYA KALIR ATASÖZÜNÜN ANLAMI Ata, büyüklerimizi tasvir etmek için kullanılan bir sözdür. Büyük sözü dinlenilmelidir. Çünkü büyüklerin bizden daha fazla yaşamışlıkları vardır ve bizim geçtiğimiz yoldan yıllar önce geçmişlerdir. Hayat tecrübelerinden faydalanmamız gerekir. Ancak büyüklerimizin sözünü dinlemez, nasihatlerine kulak vermezsek üzücü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Büyüklerimiz karanlık yollarımıza ışık…
Acemi Katır Kapı Önünde Yük İndirir Atasözü Anlamı

İçindekiler
Acemi Katır Kapı Önünde Yük İndirir Atasözü Anlamı
Herhangi bir konu/iş ile ilgili eksik bilgiye sahip, duruma yabancı, hiçbir yeteneği olmayan veya sorumluluklarını, görevini layığıyla yerine getirmemiş, umulan beklentiyi karşılamamış, tabir-i caiz ise işi yarım bırakan kişi/kişiler için kullanılan bir Türk atasözüdür. Olumsuz durumlar için kullanılan bu atasözü işlerin henüz başlangıç veya önem arz eden aşamalarında ilgili kişilerin, başkaları tarafından yüz üstü bırakılması anlamında da kullanılmaktadır. Aynı zamanda “acemi katır”, çırak olarak adlandırılan, görevinde yeni kişilerin acemiliklerinden dolayı hata yaptıkları durumlarda da kullanılmaktadır.
Acemi Katır Kapı Önünde Yük İndirir Atasözü Kısaca Anlamı
Yapılması istenilen iş hakkında becerisi olmayan kişi veya kişilerin işi beklenilen derecede iyi yapmaması ya da yarım bırakması anlamını karşılayan bir sözdür.
Acemi Katır Kapı Önünde Yük İndirir Atasözü Kısaca Hikayesi
Geçmiş yıllardan beri olumlu veya olumsuz olaylar için söylenmiş, o andaki durumu karşılayacak birçok Türk atasözü mevcuttur. “Acemi katır kapı önünde yük indirir.” atasözü de bunlardan bir tanesidir. Taşıma işlevinin katırlarla yapıldığı eski zamanlarda olgun katırlar taşıdığı yükleri indireceği ambar ya da ahırların yerini sahipleri söylemeden, ezbere bilirdi. Fakat yaşça küçük katırlar ise tecrübesizliklerinden dolayı sahiplerinin yönlendirmeleri sayesinde taşıma işlemi tamamlanırdı. Bazen ise tecrübesiz katırlar yükleri yanlış yere indirirlerdi. Atasözündeki “acemi katır”, işinde ya da kendilerine verilmiş görevlerde herhangi bir bilgisi, becerisi, yeteneği olmayan kişi/kişilere ithafen söylenmektedir. Bu kişilerin hata yapmaları ya da görevlerini yarım bırakmaları durumunda atalarımız tarafından bu söz söylenmeye başlanmış, geçen zaman içerisinde de atasözlerimiz içerisindeki yerini almıştır.
acemi katır gibi kapı önünde yük indirdik maalesef giren girdi…