Ağaç Yaşken Eğilir Atasözü Anlamı Bu atasözünde ağaç küçük bir çocuğu temsil eder. Yani henüz çocukken eğitim vermenin daha kolay olduğunu anlatır. Bir yetişkine eğitim vermek daha zordur. Ama çocukların algıları daha olduğu için öğretileni daha çabuk kavrarlar. İstenilen her bilgiyi, yeteneği çocuklarda şekillendirmek oldukça mümkündür. Bu aynı zaman da…
Ağaç Ucuna Yel Değer Güzel Kişiye Söz Değer Atasözü Anlamı

İçindekiler
Ağaç Ucuna Yel Değer Güzel Kişiye Söz Değer Atasözü Anlamı
Bu atasözüne bakıldığında güzel ve hassas insanların ağaçların üst ve görünen dallarına benzetildiği görülür. Çünkü ağaçların üst dalları ışığı en fazla alan ve serpilen yapraklara sahiptir. Yani göz önünde olan insan da buna benzer. İnsanların nazarını, kıskançlık içeren göndermelerine maruz kalır. Bunun sebebi güzellikleriyle ilgi çekerek ön plana çıkmalarıdır.
Güzel olan insanlar her yerde kabul görür ve sözleri tesirlidir. Atasözündeki rüzgâr ifadesi haksız yere o güzel insanı üzen, kötü sözler söyleyerek inciten kişilerle bir tutulmuştur. Ağaç uçları da narin olduğu iç güzelliği olan hassas, nazik, ince ruhlu insanları ifade eder. Çünkü bu tarz insanlar etraflarına karşı hassas, naif ve duyarlıdır. Bu yüzden en ufak bir kırıcı, iğneleyici sözler onları üzebilir. Yani kısaca özetleyecek olursak ağaç uçları kırılgandır ve hassas ruhlu insanlar buna benzer. Yel ise hasetlik taşıyan, patavatsız insanları simgeler. Onların kötü söylemleri aynı ağacın dallarının kırılması gibi güzel insanı incitir.
Ağaç Ucuna Yel Değer Güzel Kişiye Söz Değer Atasözü Kısaca Anlamı
Ağaçların uç kısımları dallardır ve rüzgâr estiğinde ilk olarak onlara değerek kırabilir. Çünkü ağacın en dışında, en göz önünde ve açıkta olan dallardır. Bundan dolayı yel yani rüzgâr ağaçların uç dallarına daha fazla zarar verir, çünkü ağacın dalları daha hassas kısımlardır.