Ağaca Çıkan Keçinin Dala Bakan Oğlağı Olur Atasözü Anlamı Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur atasözü, kişinin anne babası neyse kendisinin de o olacağı anlamına gelir. Örneğin anne baba kitap okumayı çok seven, farklılıklara saygılı, aile içinde düşünce ve fikirlere önem veren kişiler ise çocukta bu aile ortamında büyüyüp…
Ağaca Çıkan Keçinin Dama Çıkan Oğlağı Olur Atasözü Anlamı

İçindekiler
Ağaca Çıkan Keçinin Dama Çıkan Oğlağı Olur Atasözü Anlamı
Atasözünde anlatılmak istenen göre çocuklar anne ve babalarından gözlem yaparak onlar ne yapıyorsa örnek almaktadırlar. Çünkü küçük çocuklar ebeveynleri ne yapıyorsa onlara özenerek şekillenmektedirler. Bir süre sonra aynı davranıp aynı tepkileri ortaya koymaya başlarlar. Anne-Baba neyse çocuk odur. Bir ayna gibi düşünmeliyiz.
Ağaca Çıkan Keçinin Dama Çıkan Oğlağı Olur Atasözü Kompozisyonu
Çocuklar anne ve babaları başta olmak üzere sık görüştükleri büyüklerinden huy kaparlar. Onları taklit edip, özenerek birer örneğine dönüşürler. Bu bir söz, bir duruş ve davranış olabilir. Etrafında olaylara nasıl tepki veriliyor, ne şekilde davranılıyorsa ona göre şekil almaya başlar karakterleri. Atalarımızda bu atasözünü söyleyerek evlat yetiştirme konusundaki tecrübelerini bize iletmişlerdir.
Büyükler, çocukların üzerinde çok tesirli olduğu için onların yanında çok dikkatli hareket edilmesi, onların iyi yetiştirilmesini öğütlenir. Kimi zaman yaşanan zorlu süreçler yetişkinleri çok etkilese de bu durumlarda küçüklerin yanında çok kontrollü olmayı gerektirir. Çocuk nasıl görmek isterse gelecekte öyle bir birey olacaktır. Hatta atasözünde bir detay gizlidir. Keçi ağaca çıkıyor ama yavrusu yani oğlağı daha fazlasını yaparak dama çıkıyor. Buradan yavruların büyüklerden gördüklerinin üzerine iki katarak fiil gösterdiğini anlaşılmaktadır. Yani büyüklerden gördüklerini geliştirerek karakterlerine yerleştirmektedirler. Bu yolardan geçen büyükler bu sözü kullanarak geleceğe öğüt vermişlerdir.