Atasözleri Sözlüğü

Ahmak Mi̇safi̇r, Ev Sahi̇bi̇ni̇ Ağırlar Atasözü Anlamı

31.01.2021
160
Ahmak Mi̇safi̇r, Ev Sahi̇bi̇ni̇ Ağırlar Atasözü Anlamı

AHMAK MİSAFİR, EV SAHİBİNİ AĞIRLAR ATASÖZÜNÜN ANLAMI

Evine gelen bir misafiri ağırlamak ev sahibinin görev ve sorumluluğundadır. Ancak bunun farkında olmayıp görev ve sorumluluklarını üzerine alan misafir ağırlanmak yerine, kendi ev sahibini ağırlar ve bu durum ahmaklıktır. Ancak atasözü yalnızca misafirlik deyimi anlamında kullanılmamış olup yalnızca benzetme amaçlıdır. Genel olarak atasözünün anlamı ise; kendi görev ve sorumluluğunuzda olmayan, başkasının görevi olan işleri yapmanın ahmaklık olduğunu anlatmaktır.

AHMAK MİSAFİR, EV SAHİBİNİ AĞIRLAR KISACA AÇIKLAMASI & HİKAYESİ

Bir misafirliğe gittiğimizde Türk örf ve adetlerinde misafiri en iyi şekilde ağırlamak gerekir. Ancak büyüklerimizden gördüğümüze göre genç misafirlerde özellikle yaşça büyük olan ev sahibine yardımcı olmaktadır. Bu yardım çay servisi veya toplanmasıyla sınırlı kalmalıdır. Çünkü misafir gelinen bir evde saygı gereği yardım edilebilir ancak ağırlama görevini tamamen üstlenmek ahmaklıktır. İkramların hazırlanmasından servisine, servisinden toplanmasına kadar bütün sorumlulukları siz üstlenirseniz, ev sahibi ise hiç bir şeye elini sürmezse bu ahmaklık olacaktır. Ancak yardım etmekte her hangi bir sakınca yoktur. Hatta yardım etmek etik olarak doğru bir davranıştır.

Atasözünün yalnızca misafirlik ve ev sahibi için kullanılmadığına değinmiştir. Birkaç örnek verecek olursak; mesela bir büroda çalışıyorsanız herkesin görev ve sorumlulukları ayrılmıştır. Kendi işinizi yaptıktan sonra başkasının işini yapmanız ahmaklıktır. Çünkü işyerinde çalışan herkese kaldırabileceği kadar yük ve kaldırdığı yüke karşılık maaş verilmiştir. Fazladan iş yapmanız yalnızca kendinizi kullandırmanıza sebep olacaktır. Ayrıca başkasının görev ve sorumluluklarını üstlenirken kendi sorumluluklarınızı da aksatabilirsiniz.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.