Akıl Akıldan Üstündür Atasözünün Anlamı Herkesin bakış açısı ve olayları ele alış biçimi farklıdır. Bir durum karşısında sizin göremediğiniz bir açıdan bir başkası bakabilir ve sizin ufkunuzu genişletebilir. İnsanların kavrama yetenekleri birbirinden farklıdır. Sizin anlamadığınız bir konuyu başkası kolayca anlayabilir. Sizin aklınıza gelmeyen bir çözüm bir başkasınınkine gelebilir. Bu sebeple…
Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözünün Anlamı

Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözünün Anlamı
Akıl yaşta değil baştadır atasözünün anlamı yaş kaç olursa olsun zeka beyindedir. Pratik ve çabuk zeka için yaşlı olmak gerekmez. İnsan ne kadar uzarsa o kadar kafası çalışmaz, beyin hep olduğu gibidir.
Her insan zamanla büyür ve fiziksel olarak gelişir. Uzuvları gelişen hatta bir dönem sonra kullanılması güç hale gelir. Fakat zihni yani beyni hep aynı kalmaktadır. 20 yaşında da bir kimsenin de beyni vardır, 50 yaşındaki birinin de beyni vardır.
Böyle durumlarda iki insanın yaş farkı ne olursa olsun beyinleri iyi düşünebilir çabuk hareket edebilir ve doğruyu bulabilir. İşte bu tarz durumlarda söylemek için bizimde bir atasözümüz vardır. O da “Akıl yaşta değil baştadır”
Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözü ile İlgili Kompozisyon
Akıl yaşta değil baştadır atasözü ile ilgili kompozisyon ödevleri genellikle ortaokul öğrencilerine verilir. İşte kısa bir öykü fikri sizlerle:
Zamanın birinde yaşlı bir adamın tamir dükkanı varmış. Eski zamanlarda tamiratlar uzun saatler boyunca yapılırmış. Bu yaşlı ustanın da bir tane genç çırağı varmış. Bir gün kazanı delinen Ayşe hanımın kazanını tamir ücreti yerine eskiyi alıp yenisi ile değiştirmiş. Sonra eskiyi tamir edip yeni fiyatına satmış. Usta buna çok kızmış ama bu defa 2 kazan parası gelmiş. Komşu esnafta yaşlı ustanın yanına gelip, gördün mü işte “akıl yaşta değil baştadır” demiş ve genç çırağın ustadan daha akıllı olduğunu görmüştür.
Akıl yaşta değil baştadır atasözü ile ilgili kompozisyon kısaca böyle başlayabilir. Bu öykü fikir örneğidir, daha fazla genişletilebilir.