Biri Eşikte Biri Beşikte Atasözünün Anlamı Bir ailede çok fazla çocuk olursa biri eşikte biri beşikte deyimi kullanılır. Türk toplumunda çekirdek aile dendiğinde birden fazla çocuk anlaşılır ve bu hemen vazgeçilebilecek bir gelenek değildir. Kadınlar bir çocuğu büyütemeden diğerine hamile kaldıklarında bu sefer aynı anda iki çocuk büyütmüş gibi olurlar…
Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar Atasözünün Anlamı

İçindekiler
Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar Atasözünün Anlamı
Toplumda bir kesim zenginlik içinde yaşarken bir kesim akşamları evine götürecek ekmek bulamıyorsa en sonunda o toplum çözülür. İnsanlar arasında gelir eşitsizliği çok yüksek seviyelerdeyse o toplumdan hayır gelmez.
Aynı mahallede komşu olmasına rağmen bir evde karınları tok insanlar uyurken diğer evde çocuklar aç kalıyorsa toplum bu şekilde ilerlemez. İnsanlar birbirine yardım etmeli ve herkes haklardan eşit şekilde yararlanmalıdır. Aç kalan insanların olduğu bir yerde eşitlikten ve adaletten söz edilemez.
Aç kalan insanlar diğerlerinin tok olduğunu gördükçe isyan ederler ve zenginlere karşı bilenmeye başlarlar. Haklarını kazanmak için isyan etmeleri gerekir ve bu şekilde adalet sağlanır.
Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar Atasözü Kısaca Anlamı
İnsanlar toplu halde yaşarlar ve birbirinden sorumludurlar. Aynı şekilde devlet de vatandaşlarından sorumludur. Eğer devletin başındakiler zenginlik içerisindeyken vatandaşlar aç kalıyorsa o devlette sonunda kargaşa olur.
Mahallede birileri aç birileri tok olursa insanlar birbirine bilenmeye başlar ve kavga çıkar. Aç olan insanlar diğerleri ile eşit haklara sahip olmalıdır. Kimse diğerinden üstün değildir ve yemek yemek gibi ihtiyaçlara herkesin ulaşması gerekir.
Toplumda yaşıyorsak herkes eşit şekilde temel ihtiyaçlarını temin etmelidir. Birileri temel ihtiyaçlarını temin edemiyorsa orada ters giden bir şeyler vardır ve mutlaka bir gün isyan patlak verir.