Büyük Ekmek, Büyük Bezeden Olur Atasözünün Anlamı Büyük ekmek, büyük bezeden olur atasözünde büyük başarılar iyi ve büyük işler sonrasında geldiğini anlatmaktadır. Büyük bir ekmek yapabilmek için ekmek hamurundan daha büyük bir parça koparmamız gerekir. Bir işe girdiğimizde yatırımlar yapabilmek için de büyük paralar, büyük emekler sarf etmemiz gerekmektedir. Örnek…
Büyük Lokma Ye, Büyük Söz Söyleme Atasözünün Anlamı

İçindekiler
Büyük Lokma Ye, Büyük Söz Söyleme Atasözünün Anlamı
Büyük lokma ye, büyük söz söyleme atasözü halk arasında sıklıkla kullanılan bir atasözüdür. Başka birinin düşmüş olduğu duruma düşmemek olarak da bilinen atasözü, kişinin hata yapmayacağı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yapılan bir hata üzerinden, kişinin aynı tekrar yapması ile duyulan pişmanlık için de kullanılmaktadır. Başaramayacağın veya sonuçlandıramayacağın bir konu da kesin sözler kullanmalıyız.
Büyük Lokma Ye, Büyük Söz Söyleme Atasözü Hakkında Kompozisyon
Olayları dışarıdan seyredenler için olup bitenler ne kadar kolay ve basit görünmektedir. Oysa ki hiç te öyle dışardan göründüğü gibi değildir. Bundan dolayı hiçbir kimse başkalarını kınayıp ben böyle yapmazdım, ben böyle kötü duruma düşmezdim gibi sözler kullanmamalıdır.
İnsanlar çoğunlukla nefsine yenik düşmektedir. İnsanın kendini çoğu konuda ön plana çıkarması kadar becerikli ve akıllı olduğunu belirtmek ister. Bu durum o kişinin böbürlenmesine ben olsaydım böyle değil, böyle yapardım ya da şunu yapsaydı kötü duruma düşmezdi, ben asla onun yaptığı gibi kötü şeyler yapmam gibi sözler söylemektedir. Bu gibi sözleri sarf etmek böyle bir tavır sergilemek aslında çok yanlıştır.
Dünya ve insanlık hali bunlar, öyle bir gün gelir ki yerip kınadığımız o kişinin başına gelen bizim de başımıza gelebilir ve gülünç duruma düşebiliriz. Bu nedenle ağzımızdan çıkan sözlere dikkat etmeli ve büyük söz söylemekten kaçınmalıyız.