Aç Koyma Hırsız Olur, Çok Söyleme Yüzsüz Olur, Çok Değme Arsız Olur Atasözü Açıklaması Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur atasözümüzde Atalarımız aslında birçok şeyi tek bir cümlede ima etmeye çalışmışlardır. Çocukluğundan itibaren kendimiz yönetip büyüttüğümüz bir bireyi çok fazla baskılar altında tutup, kendi…
Çok Söyleme Arsız Edersin, Aç Bırakma Hırsız Edersin Atasözünün Anlamı

Çok Söyleme Arsız Edersin, Aç Bırakma Hırsız Edersin
Karşımızdaki kişiye, onu usandıracak kadar aynı veya benzer şeyleri söylemek, bir zaman sonra bizden sıkılıp artık söylediğimiz şeyleri dinlememesine hatta duymamasına sebep olur. Çünkü artık aynı şeyleri işitmek kişide yılgınlık, umursamazlık yaratır. Hele ki söylediğimiz şeyleri yaptırmak istediğimizde ona değişik kısıtlamalar (özellikle maddi), yaptırımlar uyguladığımız takdirde kişi kısıtlandığı noktada eğer kafasına koyduysa istediği her şeyi elde etmek uğruna kötü işler gerekirse hırsızlık bile yapabilir.
Çok Söyleme Arsız Edersin, Aç Bırakma Hırsız Edersin Atasözünün Anlamı
Bir kişiyi belirli konularda haddinden fazla uyarmak, ona nasihatte bulunmak ya da cezalandırmak o kişinin artık o konuyla ilgili daha da umursamaz olmasını sağlar. Aynı şekilde bir kişiyi cezalandırmak amacıyla ihtiyaçlarından yoksun bırakarak cezalandırmak da iyi sonuç vermez. İhtiyaçlarını karşılamak amacıyla muhakkak bir yol bulur.
Bu atasözünde, tekrar tekrar yapılan hatalar karşısında uygun bir yaptırım bulunmaz ise cezaya çarptırılan kişi artık cezalara karşı umursamaz ve arsız olur denilmek istenmiştir.
Çok Söyleme Arsız Edersin, Aç Bırakma Hırsız Edersin Atasözünün Kısaca Anlamı
Eğer bir konuda karşımızdaki kişi devamlı aynı şeyleri yapmaya devam ediyorsa hep aynı şekilde onu uyarmak sonuçsuz kalabilir. Bu durumda muhakkak uygulanacak farklı yöntemler ve farklı yaptırım şekilleri buluna bilinir. Önemli olan hem ona doğruyu göstermek hem de yanlışa saplanmasına engel olmaktır.