Dost Başa Düşman Ayağa Geçmişten günümüze kadar gelen kalıplaşmış, deneyim içeren cümlelerdir. Eskiler tarafından ders vermek, öğüt vermek amacıyla kurulmuş cümlelerdir. Bu sözler sayesinde atalarımızın, dedelerimizin deneyimlerimden, yaşanmış hayatlarından, bunlardan çıkardıkları dersleri öğreniriz. Aynı hataları yapmamak için atasözlerine hayatımızda çokça yer vermeliyiz. Dost başa bakar düşman ayağa sözü de yine…
Düşman Ayağa Dost Başa Bakar Atasözünün Anlamı

Düşman Ayağa Dost Başa Bakar
Geçmiş zamanlarda yaşayan insanların deneyimlerinden yola çıkarak öğüt verdikleri atasözleri, bizler için pek çok bilgi içermektedir. Atasözlerini iyice anlamalı ve ders çıkarmalıyız. Düşman ayağa dost başa bakar atasözü de birçok anlama sahiptir. Bunlardan biri de dost, başımıza bakar çünkü yükselmemizi ister. Ancak düşman ayağa bakar çünkü ayağımızın kaymasını bekler.
Düşman Ayağa Dost Başa Bakar Atasözünün Anlamı
Düşman ayağa dost başa bakar atasözünün anlamlarından biri, her zaman temiz giyinmemizin önemine vurgu yapar. Çünkü düşman açık aramak için kişinin kıyafetlerine bakarken dost yalnızca kişinin yüzüne bakar. Bu nedenle dosta her zaman güvenilebilirken düşmana karşı koz vermemek için temiz olunmalıdır. Bir diğer anlamı ise ölüm döşeğinde olan insanların ölmediğinden emin olmak için dostlar yüzüne bakar. Ancak düşmanlar öldüğünden emin olmak için ayağa bakarmış.
Düşman Ayağa Dost Başa Bakar Atasözü İle İlgili Kompozisyon
Gerçek dostumuz olan insanlar bizim nasıl giyindiğimizle ilgilenmezler. Ancak kötülüğümüzü isteyen ve bizim eksik olduğumuz yönlerimizi bulmaya çalışan insanlar ise kılık kıyafetimizi incelerler. Dolayısıyla zenginliğimize göre bizimle dost olurlar ya da yargılarlar. Ayrıca dostumuz bizim sözümüzle ilgilenir. Ne anlattığımızı, derdimizi önemser. Bu nedenle yüzümüze bakar. Düşman ise düşüncelerimizi umursamaz ya zenginliğimizi inceler ya da açığımızı arar. Dolayısıyla kimseye olumsuz yönlerimizi göstermemek için her zaman temiz olmalıyız.