Davulun Sesi Uzaktan Hoşgelir. Bu atasözünün anlamına kelime olarak bakıldığı zaman her şey uzaktan güzel görünür anlamındadır. Bir de yakınlaştığı zaman bakın o zaman değişir anlamındadır. Atasözleri günlük hayatta o kadar dengeli ve uyumlu sözlerle bir araya geldiğini bu sözden de anlaşılması mümkündür. Her atasözü hayattaki dersten ibarettir. Davulun Sesi Uzaktan Hoşgelir Atasözünün Hikâyesi Davulun sesi…
Eğri Oturalım Doğru Konuşalım Atasözünün Anlamı

Eğri Oturalım Doğru Konuşalım
Eğri oturalım doğru konuşalım atasözü toplum tarafından sıklıkla kullanılan atasözlerinden biridir. Bu atasözü daha çok öğüt niteliği taşıyor. Eğri oturalım doğru konuşalım atasözü ile her zaman doğruyu söylemenin gerekliliği vurgulanır.
Eğri Oturalım Doğru Konuşalım Atasözünün Anlamı
Yaşamımızda yer edinen eğri oturalım doğru konuşalım atasözü ile insanların herhangi bir haksızlık durumunda müdahale etmeleri gerektiği anlatılır. İnsanların çoğu kendilerini ilgilendirmeyen konularda konuşmayı gereksiz bulurlar. Adeta bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın düşüncesindedirler.
Fakat haksızlık durumlarında sessiz kalmamak gerekir. Çünkü konuşmadığımız konu ile ilgili bir gün bizler de mağdur olabiliriz. O yüzden toplumsal bir konuda tepkimizi göstermemiz gerekir. Kişiler kusursuz değildir. Kendi hayatında pek çok yanlışları, tasvip edilmeyen davranışlar olabilir. Fakat ortada toplumsal bir konu varsa mutlaka doğruları konuşmak gerekir. O yüzden eğri oturalım doğru konuşalım atasözü kullanılır.
Eğri Oturalım Doğru Konuşalım Geçti Atasözünün Hikayesi
Eğri oturalım doğru konuşalım atasözünün bir hikayesi vardır. Bir adam bir gün katıldığı bir mecliste yemek ikramını geri çevirmek ayıp olur düşüncesiyle yemek saatine kadar beklemiş. Meclisteki herkes yemeklerini tam olarak bitirememişler ve yemek israfına neden olmuşlar. Fakat yemeklerini bitirememelerine rağmen sıra tatlıya gelince büyük bir iştahla yemeye başlamışlar.
Bu durum ayıp olmasın diye yemeğe katılan adamın hiç hoşuna gitmemiş ve bunu söylemesi gerektiğini düşünmüş. Kendisi de tatlıdan yemesine rağmen ne olursa olsun doğruyu ifade etmeliyim demiş. Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım yemeği israf edip tatlıya saldırmak yanlış beyler diyerek meclisi terketmiş. Bu atasözü de böylelikle ortaya çıkmıştır.