Bir Elin Verdiğini Öbür Elin Duymasın Atasözü Anlamı Durumu olmayan veya yardıma ihtiyaç birine yapılan hayır işi asla akrabalar tarafından dahi bilinmemelidir. Bu durum bizim bir görevimizdir. Bundan dolayı kendimizi göstermek yerine bir kişinin yarasına merhem olmak amacımız olmalıdır. Biri övsün diye yapılan iyilik, iyilik olmaz. Bir Elin Verdiğini Öbür…
El Elin Eşeğini Türkü Çağırarak Arar Atasözünün Anlamı

El Elin Eşeğini Türkü Çağırarak Arar
Bir şeyleri anlatabilmek amacıyla geçmişten gelen atasözleri kullanılır. Bu atasözü bir kişinin derdine ancak kendisinin çare olabileceği, diğerlerinin bunu önemsemeyeceği anlatılmak için kullanılır.
El Elin Eşeğini Türkü Çağırarak Arar Atasözünün Anlamı
El elin eşeğini türkü çağırarak arar atasözü ile herkesin kendi sıkıntısının önemli olduğu ve sadece kendisinin sorununu çözebileceği anlatılmak istenir. Çevresindeki insanlar onun sıkıntısına çare arıyor gibi görünseler de bu duruma üzülmezler. Aksine bunu zevk ve eğlence içerisinde gerçekleştirirler. Bu yüzden bu anlamı ifade etmek için el elin eşeğini türkü çağırarak arar atasözü kullanılır.
El Elin Eşeğini Türkü Çağırarak Arar Geçti Atasözü Hikayesi
El elin eşeğini türkü çağırarak arar atasözünün hikayesi şöyledir: Bir gün Nasreddin Hoca bağında bahçesinde çalışırken bir kalabalığın kendisine doğru geldiğini görür. “Hayırdır, bir şey mi oldu?” diye sorar. İçlerinden biri “Ağanın eşeği kayboldu, eşeğini arıyoruz. Sen de sana zahmet bağını arar mısın?” der. Hoca da “Ararım tabii” demiş.
Ardından köylüler hocanın yanından ayrılmışlar ve eşeği aramaya devam etmişler. Geri döndüklerinde hocayı bağında yanık yanık türkü çağırırken bulmuşlar. “Hoca sen ne yapıyorsun?” demişler. Hoca da “Ee eşek arıyorum.” demiş. Köylüler “Eşek böyle mi aranır, sen türkü söyleyip eğleniyorsun.” demişler. Bunun üzerine hoca da “Ee el elin eşeğini türkü çağırarak arar.” demiş ve bu atasözü ortaya çıkmıştır.