Atasözleri Sözlüğü

Haydan Gelen Huya Gider Atasözü Anlamı

10.02.2022
157
Haydan Gelen Huya Gider Atasözü Anlamı

Haydan Gelen Huya Gider Atasözü Anlamı

Halk arasında çok sık zikredilen haydan gelen huya gider atasözünde kullanılan, ‘hay’ve ‘hu’ kelimelerinin anlamı Allah’tır. Yani atasözü kısaca Allah’tan gelen Allah’a gider anlamını taşımaktadır. Zamanla atasözünün anlamı değişerek, “kolay ve emeksiz kazanılan şeyler,” kolay harcanır anlamında kullanılmaya başlanmıştır. “Haydan gelen huya gider” atasözünün anlamı Türk Dil Kurumu’na göre de “Allah’tan gelen Allah’a gider şeklinde tabir edilir. Fakat halk arasında bu anlam unutulmuştur ve “kolay kazanılan her şey kolay yitirilir” anlamında sıkça kullanılmaktadır.

Haydan Gelen Huya Gider Atasözü İle İlgili Kompozisyon

İnsanlar bir şeyler elde etmek için yoğun çaba gösterir ve emek verirler. Her insan emek verdiği şeyin soyut ya da somut bir karşılığını görmek ister. Ve kazandığı bu şey maddi olsun manevi olsun oldukça değerlidir. Kişinin kendi çaba ve emeği ile kazandığı her şey kendi yararınadır.

Haydan gelen huya gider atasözünde konu edilen, yeterli emek vermeden ele geçmiş olan şeyin bir anda elden gitmesidir. Para, çok önemli bir varlıktır ve para elde etmek için insanlar çok fazla çaba harcarlar. Kendi parasını kendi kazanan biri harcama yaparken daha dikkatlidir ve parasını bir anda bitirmek istemez. İnsanlar, cefa çekerek, alın teri ile elde kazandığı şeyleri harcarken düşünürler. Fakat insan çok kolay elde ettiği şeyi çok kolay harcar. Buna örnek olarak bir kişinin gece gündüz çalışmadan şans eseri kendisinin olan şeyleri hemen harcayıp bitirebilmesi verilebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.