Atasözleri Sözlüğü

Helal Kazanç İle Yağlı Pilav Yenmez Atasözü Anlamı

13.02.2022
131
Helal Kazanç İle Yağlı Pilav Yenmez Atasözü Anlamı

Helal Kazanç İle Yağlı Pilav Yenmez Atasözü Anlamı

Bu atasözü kişinin, doğru ve dürüst yollardan kazanacağı para ile bir yere gelemeyeceğini anlatır. Tabiri caizse, helal yoldan elde edilen kazancın kişiyi çok yüksek yerlere taşımayacağı anlamına gelir. Eğer kişi kazancı ile kısa sürede zengin oluyorsa ve lüks yaşamaya başlıyorsa, o kazancın içine illa ki bir haram karışacağını düşünen atalarımız tarafından söylenen bir sözdür. Bundan çıkarılan anlam; doğruluk, dürüstlük ve ahlakla elde edilen kazancın, kişileri zengin etmeye yetmeyeceğidir.

Helal Kazanç İle Yağlı Pilav Yenmez Atasözü İle İlgili Kompozisyon

İnsanlar kısa ve kolay yoldan çok para kazanıp, zengin olmak isterler. Normal şartlarda böyle bir şey çok da mümkün değildir. Ahlaki değerlere önem veren ve doğru , dürüst , net , helal yolda yürüyen biri, o yolda haram kazanç elde etmez ve böylece kısa yoldan haksız kazanç sağlamış olmaz. Bu atasözü, kolay şekilde, kısa yoldan kazanılan paranın insana ‘lüksü’ yaşatmayacağını “yağlı pilav yenmez” sözü ile belirtmişler. Yağlı pilavı bir zenginlik göstergesi olarak tanımlamışlardır.

Helal kazanç ile yağlı pilav yenmez, çünkü; ne yazık ki helal kazanç genelde insanları zengin etmez olarak inanılır. Atalarımızın bu sözü günümüzde de aynı anlamda kullanılabilir. Harama ve helale dikkat eden, erdeminden ve Allah korkusundan dolayı harama bulaşmayan kişilerin, zorluklar çekeceğini ve gerek yaşayışlarında olsun gerek beslenmelerinde olsun çok aşırıya gidemeyeceklerini anlatan bu atasözü tam da yerinde kullanılmıştır. Yağlı pilav yemek yerine helal kazanç sağlayarak ahlaktan yoksun kalmamayı, atalarımız bu atasözüyle çok güzel aşılamışlardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.