Atasözleri Sözlüğü

Her Akla Geleni İşleme, Her Ağacı Taşlama Atasözü Anlamı

15.02.2022
305
Her Akla Geleni İşleme, Her Ağacı Taşlama Atasözü Anlamı

Her Akla Geleni İşleme, Her Ağacı Taşlama Atasözü Anlamı

Bu atasözü kısaca, her aklımıza geleni yapmamamız gerektiğini anlatır. Aklına gelen şeyi hemen yapmadan önce; iyi düşün, ölç, tart ve sonuçlarını hesapla. Sonucunu düşünmeden yapılan şeylerden mutlaka zararlı çıkarız.

“Her akla geleni işleme” sözünden, akla gelen her iş yapılmaz, her söz söylenmez anlamı çıkarılır. Bir şeyi yapmadan önce iyice düşünülmesi şarttır. “Her ağacı taşlama” sözü ile de şüpheli olan herhangi bir şeyden emin olmadan yargılama anlamı çıkarılır. Tüm bunları yapmanın istenmeyen sonuçlar doğuracağı ortadadır.

Her Akla Geleni İşleme, Her Ağacı Taşlama Atasözü İle İlgili Kompozisyon

‘Her akla geleni işleme, her ağacı taşlama’ atasözü bir nasihat olarak söylenmiştir. İnsanlar genellikle birden tepki vermeye ve düşünmeden yargılamaya meyillidir. Sonradan pişman olunsa da, bu tür davranışlar iyi sonuçlar doğurmaz. Bu nedenle bir işi yapmadan, bir sözü söylemeden ve bir kişiyi yargılamadan önce akıl süzgecinden geçirmeli. Özellikle emin olunmayan, şüpheli şeylerde ani hareket edilmemeli.

Sonunu düşünmeden yaptığımız şeylerin bize ve muhatabımız olan kişiye çok fazla zararı olabilir. Özellikle öfkeli olduğumuz anlarda kendimizi dizginlemenin ve pişman olunacak şeyler yapıp, pişman olunacak sözler söylememenin çok faydası vardır. Yine bir atasözü kısaca bizi uyarıyor. Bu atasözünü kendimize bir nasihat olarak alıp, faydalanarak hareket edersek, sonradan pişmanlık duyabileceğimiz birçok şeyin önüne geçmiş oluruz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.