Her Akla Geleni İşleme, Her Ağacı Taşlama Atasözü Anlamı Bu atasözü kısaca, her aklımıza geleni yapmamamız gerektiğini anlatır. Aklına gelen şeyi hemen yapmadan önce; iyi düşün, ölç, tart ve sonuçlarını hesapla. Sonucunu düşünmeden yapılan şeylerden mutlaka zararlı çıkarız. "Her akla geleni işleme" sözünden, akla gelen her iş yapılmaz, her söz…
Her Koyun Kendi Bacağından Asılır Atasözü Anlamı

İçindekiler
Her Koyun Kendi Bacağından Asılır Atasözü Anlamı
Bu atasözü kısaca, herkesin kendi davranışından sorumlu olduğunu anlatır. Kimsenin bir başkasının işinden ve davranışından sorumlu tutulamayacağından ve sonuçlarından sorumlu olmayacağından bahseder. Yani bir insan bir hata yaptığı zaman bedelini tek başına ödemektedir. “Her koyun kendi bacağından asılır” sözüyle, koyun örnek verilerek, her insanın yaptığı davranışın hesabını yine kendisinin ödeyecek olduğu anlatılmak istenmiştir.
Her Koyun Kendi Bacağından Asılır Atasözü İle İlgili Kompozisyon
Bazı insanlar bir hata yaptıkları zaman bedelini birçok kişiye ödetmek ve başkalarına da sorumluluk yüklemek isterler. Kendi yanlış davranışları yüzünden düştükleri zor durumdan başkalarının yardımı ile çıkmak isterler. Bu atasözünde, böyle bir durumun mümkün olmayacağını, kişinin kendi düştüğü yanlışın içinden yine kendi çıkması gerektiği anlatılır. Ya da başka bir anlamda, bir kişi herhangi bir durumla ilgili bir başkasını en doğru davranışın ne olması gerektiği konusunda uyardığında, fakat karşı tarafta bu etkili olmadığında da, “her koyun kendi bacağından asılır” atasözü kullanılmaktadır. Buradaki anlamı da, sorumluluğun uyaran kişiden çıktığını ve cezayı bu uyarıyı ciddiye almayan kişinin çekecek olduğudur.
Her koyun kendi bacağından asılır atasözü günümüzde de sıklıkla kullanılır. Her atasözünden çıkardığımız birçok ders vardır ve çoğunluğu gerçekleri yansıtır. Atalarımız herkesin yaptıklarının farkında olması gerektiğini çünkü sonunda kendi davranışının sorumluluğunu alacağını bu atasözünde mesaj olarak vermiştir.