Atasözleri Sözlüğü

Kedi Gidince Fare Bey Olur Atasözü Anlamı

21.11.2021
372
Kedi Gidince Fare Bey Olur Atasözü Anlamı

Kedi Gidince Fare Bey Olur

Atasözleri, biçim ve anlam yönünden farklılık gösterir. Atasözleri genellikle bir ya da iki cümleden oluşur Bütün duyguları, hisleri ve düşünceleri bir tek cümleye sığdırabilir. Atasözleri belli bir toplumun belli bir milletin hatta bütün insanlığın yaşam felsefesidir. İnsanlarda bulunan sevgi, aşk, mutluluk, kızgınlık, düşmanlık gibi duygular evrenseldir. Herkes bir şekilde bu duyguları tatmış ya da tattırmıştır. Atalarımız bu sözleri, söz öbeklerini söylerken insanlığı uyarmıştır aslında. Bu nedenle bu duyguları, düşünceleri yansıtan atasözleri ve deyimler de her ulusun ifade eder.

Kedi Gidince Fare Bey Olur Atasözü ile İlgili Kompozisyon

Atalarımızın uzun deneme yanılmalara dayanan tecrübelerini, yargılarını, bilgece düşüncelerini, fikirlerini beyan edişlerini ya da öğüt niteliğindeki anlatımlarını ifade eden kalıplaşmış şekilleri bulunan herkes tarafından benimsenmiş kabul görmüş sözlerdir. Her kültürün, her milletin, her coğrafyanın kendine ait atasözleri vardır. En çok bilinen atasözlerinden biri de kedi gidince fare bey olur atasözüdür. Peki bu atasözü ne anlama gelmektedir?

Herhangi bir insanın maddi ya da manevi gücünü kaybedince orada bulunan düşük seviyeli, vizyonsuz insanların onun yerine göz dikip onun mertebesine ulaşmak istemesidir.

Kedi Gidince Fare Bey Olur Atasözünün Kısaca Anlatımı

Bir kimsenin eski gücünü, yetkisini kaybedince kötü niyetli birinin onun yerine geçmek istemesi onun yaptığı işleri devralarak kendini tatmin etmesi anlamına gelir.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.