Mart Ayı, Dert Ayı Atasözü Anlamı Bulunduğumuz coğrafya itibarıyla Mart ayı, kış aylarının keskin soğuklarının artık yavaş yavaş bittiği, yerini daha ılık bahar havalarına bırakmaya başladığı bir dönemdir. Bu nedenle sık sık hava değişiklikleri ve keskin sıcaklık değişiklikleri yaşanmaktadır. Kış için yapılan yiyecek, içecek ve yakacak gibi hazırlıkların da artık…
Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Atasözü

İçindekiler
Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Atasözü Anlamı
Atalarımız “ Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır “ demişler. Bu sözün görünen anlamı kış aylarının bittiği ve artık baharın başladığı bir ay olan Mart’ın, aslında tam olarak kışın daha geçmediği ve bu nedenle soğukların daha bitmediği gerçeği ile bizleri yüzleştirdiğidir. Özellikle küresel ısınma yüzünden son yıllarda bu atasözü kendisini pek gösteremese de yine de geçerliliğini devam ettirdiğini söylemek gerekir.
Yukarıda dilimiz döndüğünce maddi anlamıyla izah etmeye çalıştık. Bir de bu atasözümüzün daha derinlemesine irdelenmesiyle ortaya çıkacak manasına bakmak gerekir. Bilindiği üzere Mart ayı artık güneşin iyice ısıtmaya başladığı ve bu nedenle de kış için alınan tedbirlerin yavaştan gevşetildiği bir dönemdir. Fakat çoğu zaman bu durum hiç de bu şekilde sürüp gitmemektedir. Ani bastıran soğuk havalar ve kar yağışları bir anda kendisinin ciddi ciddi hissettirebilmektedir. Bu da tedbirleri gevşeten ve hazırlıksız yakalananlar için son derece sıkıntılı bir duruma sebebiyet verecektir. Bu durum hayatımızın her aşamasına örnek olması gereken önemli bir husustur. Her ne kadar iş ve işleyişler iyi gidiyor gibi görünse de yine de çok sıkı bir şekilde tedbirli olmak ve tamamen sonuçlanana kadar ciddiyeti elden bırakmamak gerekir.
Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Atasözü Kısaca Anlamı
Bulunduğumuz coğrafyada kış ayları soğuk ve sert geçer malum. Bu durum bazı yerlerde ılıman iklimin etkisiyle daha yumuşak geçmiş olsa da tam anlamıyla sıcak geçtiği söylenemez. Bu nedenle kış geçti diye tedbiri elden bırakmamak, yaz sıcakları tamamen gelene kadar kıyıda köşede ısınacak kadar bir şeyleri tutmak önemlidir. Yoksa tedbirsiz yakalanıp sıkıntıya düşmek işten bile olmayacaktır.