Bir Ağaçta Gül de Biter Diken de Atasözü Anlamı Aynı ortam içerisinde bulunan veya aynı aileye mensup çocuklar için karakterlerinin aynı olması beklenemez. Aileler ne kadar iyi yetiştirmiş olursa olsun çocuğun karakteri kötü olabilir veya aynı şekilde aile ne kadar kötü yetiştirirse yetiştirsin çocuk iyi huylu olabilir. Atasözü ile birlikte…
Minnetle Gül Koklama, Dikeni Sançar Seni Atasözü Anlamı

Minnetle Gül Koklama, Dikeni Sançar Seni Atasözü Anlamı
Bir iş her ne kadar hoş ve güzel olsa da kişi onu isteyerek yapmıyorsa ona eziyet gibi gelir. Hayatımızın her anında bu böyledir. “ Minnetle gül koklama, dikeni sançar seni” atasözü bu durumu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Malum odur ki, gül kokusu ve görüntüsü ile insana huzur ve mutluluk verir. Oysa dikeni öyle değildir. Eline battığında canını yakar ve acıtır. Hatta kanatabilir. Yapılan her iş de böyledir. Gül kadar hoş ve güzel olsa bile eğer isteyerek yapılmıyorsa gülün dikeni gibi rahatsızlık verir. Hem kişiye işkence gibi gelir hem de etrafına. Bu nedenle eğer sırf birileri istedi veya zorladı diye istemeyerek yapılmaya çalışılan bir işten kimseye pek bir hayır gelmeyecektir.
Bu atasözü günün her anında ve alanında karşımıza sıkça çıkmaktadır. Kişi yaptığı bir işi severek yapmıyorsa süreç ve sonuç pek faydalı olmayacaktır. Gönülsüz yapılan işten verim de alınmaz, istenilen sürede de sonuçlanmaz. Bu yüzden bir işin layıkıyla yapılabilmesi için ya onun sevilmesi, ya da seven birisi tarafından yapılması en sağlıklısı olacaktır.
Minnetle Gül Koklama, Dikeni Sançar Seni Atasözü Kısaca Anlamı
Bir iş yapılırken kişinin içinden gelmeden, sırf birileri rica ettiği için zoraki yapılırsa o iş hem yapana zor gelir hem de sonuçları istenildiği gibi olmaz. İstemeye istemeye yapılan bir işten pek hayır çıkmaz. Yapana da zül olur, etrafına da bu sıkıntıyı akseder. Bu sebepten ötürü bir iş severek ve isteyerek kişinin kendi rızasıyla yapılmalıdır ki hem kişiye eziyet olmasın hem de o işten beklenen sonuç elde edilebilsin.