Et Tırnaktan Ayrılmaz Atasözü Anlamı Atalarımız “et tırnaktan ayrılmaz” demişler. Bu sözle bizlere ne demek, ne anlatmak istemiş olabilirler diye merak ediyorsanız birlikte izah etmeye çalışalım. Öncelikle görünen anlamıyla açıklamaya çalışalım. Tırnak ve et birlikte ayrılmaz bir parçadır. Her ne kadar ayrılmaya çalışılsa da bu hiç de kolay olmayacaktır. Maddi…
Ne Yavuz Ol Asıl, Ne Yavaş Ol Basıl Atasözü Anlamı

İçindekiler
Ne Yavuz Ol Asıl, Ne Yavaş Ol Basıl Atasözü Kısaca Anlamı
İnsan, cezalandırılmasına yol açacak kadar saldırgan olmamalı; fakat herkesin kendisini ezmesine de müsaade etmemelidir. Aşırı hoşgörülü ve yumuşak davranmak da; taşkınlık yapıp isyankâr olmak da kişiyi zarara uğratır.
Ne Yavuz Ol Asıl, Ne Yavaş Ol Basıl Atasözü Anlamı
‘Yavuz’ kelimesi; güzel, iyi, gürbüz, cesur, güçlü, mert ve becerikli gibi anlamlara gelmekte ise de; bu atasözünde ‘kötü, sert, çetin’ manasında kullanılmıştır. Atasözümüzde verilmek istenen mesaj; insanın ifrattan ve tefritten kaçınması gerektiğidir.
İfrat, bir şeyde aşırı gitme, ölçüyü aşma demek iken; tefrit ise geri kalma, bir şeyin normalden az, kifayetsiz olması anlamındadır. Örneğin israf etmek ifrat iken, cimrilik ise tefrittir. İkisi de kötü hasletlerdendir.
‘Ne yavuz ol asıl’ ifadesiyle; ‘asilik yaparak kendini tehlikeye atma! Galeyana gelip düşünmeden hareket ederek zarara uğrama!’ denilmek istenmektedir.
‘Ne yavaş ol basıl.’ sözüyle ise; ‘insanların seni istediği gibi kullanmalarına izin verme, vazifelerini yerine getiremeyecek ve hakkını arayamayacak kadar korkak ve tembel olma!’ diye öğüt verilmektedir.
Yani bu veciz sözün anlamı; ‘azgın da miskin de olma’ şeklinde özetlenebilir. İnsan kimsenin kendisini itip kakmasına göz yummamalı, ancak herkese başkaldıran, her şeye muhalefet eden, diğer insanlara sıkıntı veren biri de olmamalıdır. Velhâsılı daima orta yolda bulunmalı, aşırılıklardan uzak bir biçimde, îtidâl üzere yaşamalıdır.