Bir Yiğit Kırk Yılda Meydana Gelir Atasözünün Anlamı İnsanlar arasında iyi niyetli ve herkese yardımcı olan kişiler kolay yetişemezler. İnsanların nasıl bir insan olacağı hem aileye hem de topluma bağlıdır. Dürüst insanların hayatta tecrübe kazandıkça iyi kalpleri de aynı oranda büyür ve bu kısa sürede olmaz. Dürüst ve mert insanların…
Rençber Kırk Yılda, Tüccar Kırk Günde Atasözü Anlamı

İçindekiler
Rençber Kırk Yılda, Tüccar Kırk Günde Atasözü Anlamı
“Rençber” kelimesi “emek verip çok sıkıntı çeken, işçi, ırgat veya çiftçi” anlamlarına gelmektedir. İşçi olan kişi, sıkıntılar çekip büyük uğraşlar vererek uzun yıllar sonunda belirli bir birikim elde edebilir. Tüccar olan kişi ise işçinin yıllar boyu zor bela biriktirebildiği birikimi çok kısa bir süre içerisinde ticaret aracılığıyla kazanabilmektedir. Bu atasözünde belirtilen iki mesleğin dışında genel olarak iki durum veya kişi arasındaki eşitsizlik konusu işlenmektedir. Yaptığı işlerin gerektirdiği zorluklar, bu süreçte çektiği sıkıntılarla işçinin durumu kırk yıl ile belirtilirken tüccarların yapmış olduğu farklı boyutlardaki ticaret oyunları sayesinde kolay yoldan kazandıkları kazançlar kırk günle belirtilmiştir. Bir tarafın çektiği çileler ve neredeyse yılın her ayında emek vermek zorunda kaldığı uzun zaman zarfının yanı sıra diğer tarafın daha az sürede ve daha az iş gücünün sonucunda aynı kazancı elde etmesi durumundaki eşitsizlik, sadece çiftçilik ve ticaret meslekleri arasında değil daha birçok konu ve meslek grubu içinde mevcuttur. Çok çalışmak her zaman kolay kazanmak demek değildir.
Rençber Kırk Yılda, Tüccar Kırk Günde Atasözü Kısaca Anlamı
İşçi veya çalışan kişinin hedefindeki kazanca ancak çok sıkıntı çekip yılın neredeyse her döneminde çalışarak ulaşabilir. Sadece çok çalışmakla kalmayıp bu zaman zarfı içerisinde kıt kanaat geçinip uzun yıllar boyu sürecek birikim sonrasında ulaşabileceği hedefe ticaretle uğraşan tüccar ya da benzeri işlerle meşgul kişilerin çok daha kısa süre ve emek sonrasında ulaşabileceği anlatılmaktadır.