Ağır Taş Yerinden Oynamaz Atasözü Kısaca Anlamı Ağırbaşlı olan kişiyi kimse kolay kolay etkisi altına alamaz ve kimse etkileyemez. Kimsenin onların görüş ve düşüncelerini değiştirmeye gücünün yetmeyeceği bu sözde anlatılmak istenmektedir. Ağır başlı kişiyi kimse yönlendiremez. Konuştukları dinlenen toplum içinde belli bir yeri ve saygınlığı olan temkinli tutarlı bu kişiler,…
Rüzgar Esmeyince Yaprak Oynamaz Atasözü Kısaca Anlamı

İçindekiler
Rüzgar Esmeyince Yaprak Oynamaz Atasözü Kısaca Anlamı
Rüzgar esmeyince yaprak oynamaz atasözü, bir iş; olay veya durumun olması için mutlaka öncesinde bir nedenin bulunması anlamına gelir.
Rüzgar Esmeyince Yaprak ( Dal ) Oynamaz Atasözü Anlamı Ve Hikayesi
Herhangi bir ağaç kendi kendine hareket edemez. Bu sebeple yapraklarının veya dallarının hareket etmesi, dışarıdan gelen bir etkene bağlıdır. “Rüzgar esmeyince yaprak oynamaz” atasözünün anlamı da buradan gelmektedir. Etrafımızda yaşanan tüm olaylar, daha öncesinde yaşanmış bir duruma bağlıdır.
Örneğin iki insan birbirine küstüyse, kesinliklikle daha öncesinde yaşanmış bir olay vardır. Bu olay sonucu birbirini kıran veyahut çıkarları artık uyuşmayan iki insan bağlarını koparmak mecburiyetinde kalmıştır.
Bir insan kendisi hakkında durduk yere dedikodu çıktığını söylüyorsa kesinlikle yanılıyordur. ” İnsanlar durduk yere benim dedikodumu yapıyor. ” cümlesini kuran bir insana cevap olarak; ” Hiç rüzgar esmeyen yerde yaprak oynar mı? Kesinlikle bu olayın altında başka bir neden vardır. ” sözleriyle cevap verilebilir.
Birçok atasözü gibi bu atasözü de farklı yörelerde farklı kelimelerle anlatılabilir. Örneğin Doğu Anadolu bölgesinde ” Rüzgar esmeyince yaprak gımıldamaz. ” cümlesini de sıklıkla duyabilirsiniz. “Gımıldamak” fiili oynamak, hareket etmek anlamına geldiği için atasözünün anlamı bozulmaz.
Rüzgar esmeyince yaprak oynamaz, atasözünün yerine en çok kullanılan cümle ise ” Rüzgar esmeyince dal oynamaz. ” olarak söylenebilir. Tüm bu varyasyonlar aynı anlama gelmektedir.
Özetle; bu atasözünün anlamını öğrenen kimseler, kötü bir olay yaşandığında sebebini araştırır. Hiç bir olayın şans eseri veya kendiliğinden yaşanmayacağını bilir. Bu sebeple önceden tedbir alır. İnsanlar bu sorunun çözülmeyeceğini düşünürken, atasözünü bilen kişi sorunun sebebini öğrenip çoktan çözmeye başlamıştır bile.