Aydan Gelen Halı Üstüne Günde Gelen Kül Üstüne Atasözünün Anlamı Hayatta bir yere gelebilmek ve düzgün bir yaşam için her insanın çalışması gerekir. Çalışmak kolay değildir ve çalışan insanlar emek harcayarak hem zamanlarını hem fiziksel anlamda güçlerini harcarlar. Emek harcanarak kazanılan para ve bu parayla kurulan bir hayat değerlidir. Çalıştığımız…
Şapkası Dar Gelen, Başım Büyük Sanır Atasözü Anlamı

İçindekiler
Şapkası Dar Gelen, Başım Büyük Sanır Atasözü Kısaca Anlamı
Herkes kendini methetmekten pek hoşlanır. Bir problem çıktığı zaman kendisinin bir hatası olup olmadığını aklına bile getirmez, hemen başkalarını suçlar. –Eskilerin deyimiyle- ‘Hiç kimse, ‘yoğurdum ekşi’ demez.’ Her zaman kendisinin iyi bir insan olduğunu düşünür ve hep kendini haklı görür.
Şapkası Dar Gelen, Başım Büyük Sanır Atasözü Anlamı
Bir insan başına bir olumsuzluk gelse bundan kendisinin sorumlu olabileceğini hiç düşünmez. Hemen savunma moduna geçerek suçu farklı bir şeye yüklemeye çalışır.
Kimileri dünyayı âdil olmamakla itham eder; kimileri kaderinin kötü olduğundan yakınır. Kimileri devlet yöneticilerinden şikâyet ederken bazıları da ya çoluğundan-çocuğundan, ya eşinden veya ailesinden dolayı hayıflanır.
Herkes başarısızlığına bir kılıf bulur. Mutsuzluğunun altında farklı sebepler arar. ‘Şöyle olmasaydı böyle olmazdı’ gibi düşüncelerle kendini avutur. –Tâbiri câizse- iğneyi de çuvaldızı da hep başkasına batırır durur.
Oysa hatayı kabul etmek de bir erdemdir. Bir yanlıştan dönebilmek için, önce onun yanlış olduğunu bilmek gerekir. Topu başkalarına atsak bile eğer biz haksızsak o yine bizim kalemize gelecektir.
İnsanlar hoşuna gitmeyen bir şey yaşadığında sağa-sola saldırmamalıdır. Önce iç hesaplaşma yapmalı; muhasebe ve murâkabede bulunarak, kendisinin bu işte bir payı olup olmadığını düşünmelidir.
Herkes bir şey başardığında ‘bunu ben yaptım!’ der fakat bir sorun meydana gelince nedense kendini aradan çeker. Oysa fazîletli kişiler kusuru her dâim kendilerinde ararlar.