TIRNAĞIN VARSA BAŞINI KAŞI ATASÖZÜ ANLAMI Hiç kimse, başkasına umut bağlayarak bir işe başlamamalıdır. Bir işe başlamak için olanakları varsa, kendi başına yürütmesi mümkünse ancak o zaman başlamalıdır. Bir başkasının yardımına ihtiyacı varsa ve o kişiye güvenilerek bir işe başlayacaksa o işi yürütmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu işe bağlanmamalıdır.…
Yalın Varsa Karnına, Çulun Varsa Sırtına Atasözü Anlamı

YALIN VARSA KARNINA, ÇULUN VARSA SIRTINA ATASÖZÜ ANLAMI
Bir kişiye yardım etmeden, cömertlik yapmadan önce kendi ihtiyaçlarının karşılanmasının gerekliliğini anlatan atasözüdür. En temel ihtiyaç şüphesiz ki; yaşama, beslenme, barınma ve giyinme haklarıdır. Ancak kendi karnınızı doyurmadan, kendiniz giyinmeden yardım etmeniz doğru değildir. Önce kendi karnını doyurmalı daha sonra yardıma muhtaç olan kişilerin karnını doyurmalısınız. Ya ada önce kendiniz giyinmeli daha sonra yardıma muhtaç olan kişileri giydirmelisiniz.
YALIN VARSA KARNINA, ÇULUN VARSA SIRTINA HİKAYESİ VE AÇIKLAMASI
Yal; köpeklere süt ve ekmek ya da su ve ekmek kullanılarak hazırlanan bir gıdadır. Yal, atasözünde yemek anlamında kullanılmıştır. Çul ise giyim, kıyafet anlamında kullanılmıştır. Doğrudan anlamı ise önce kendini doyur, önce kendin giyindir olmaktadır. Bu atasözünden yardım etmeme manası çıkarmak yanlıştır. Yalnızca öncelik belirtmektedir. Önce can, sonra canan atasözüyle de eş değerdir.
Örnek vermek gerekirse; kıt kanaat geçinen bir ailesiniz. Çocuklarınız var eşiniz var. Sizden daha kötü durumda olan birine yardım etmek elbette güzeldir. Ancak kendi evinize gıda malzemesi getirmeden, başkasına gıda malzemesi getirmek doğru değildir. Çünkü çocuklarınızın rızkıdır. Önce kendi eviniz için üstünüze düşen sorumlulukları yerine getirmelisiniz. Daha sonra istediğiniz kadar yardımda bulunabilirsiniz. Çocuklarınız bayramlık isterken, onlara bayramlık almadan başkasına kılık kıyafet almakta doğru değildir. Yapılması gereken önce kendi ev halkıyla ilgilenmektir. Maddi durum ayarlandığında, başkasına yardım etmek güzel bir şeydir. Atasözüyle anlatılmak istenen her şeyin bir sırasının olduğudur. Öncelikler belirlenmeli ve daha sonra yardım edilmelidir.